Pagina's

dinsdag 1 mei 2012

Wat eerst?

Na de zakken was het moeilijk kiezen: wat eerst maken?
Op een werkdag is er niet zoveel tijd om een broek in mekaar te knutselen dus maakte ik vorige week 2 dumplings waarvoor ik bij haar het patroon en de tutorial vond. Aan de buitenzijde gebruikte ik toile-cirée en aan de binnenzijde een fijn katoentje.
Na de dumplings lag het grotere werk te wachten. Bij Van Katoen kocht ik aan het kraampje van In den beer een schoon stofje om een rok voor mij van te maken. Althans, dat was het plan. Vol goede moed begon ik aan een eenvoudig A-lijn rokje van Mme Zsazsa dat ik naar onderen toe wel wat versmalde omdat ik het rokje anders niet uit de stof kreeg. Ik zette er een blinde rits in, alles verliep vlot. Tot ik aan de zoom moest beginnen. Ik ondervond al dat dat stofke een eigen willetje had, dus probeerde eerst op proeflapjes alle opties uit: tweelingnaald, rolzoom, zigzag. Ik besloot het simpel te houden: de tweelingnaald. Maar die stof zag dat echt niet zitten. Om de haverklap schoot ze in mijn machine met als gevolg: gaten! Na veel gesakker en gevloek belandde het rokje opgepropt in de naaikast om misschien later nog eens bovengehaald te worden. Schoonzus Katrien kwam met het voorstel om er een biaislint rond te naaien: mooi afgewerkt en gaten verstopt. Ok, rokje terug bovengehaald en biaislint erop. Ik had er alle vertrouwen in. Tot ik het rokje aanpas: doordat de stof licht rekbaar is en het biaislint niet, golft mijn rok nu onderaan. Grrrr! Hij ligt dus terug ergens in de kast... 

Zondag organiseerden we een naaikransje bij onze lieve schoonmama. Schoonzus Katrien ging voor een oranje rokje voor haar jongste en ikzelf waagde me aan een rode broek. Het patroon vond ik in de Knipmode van januari 2011 nr. 3.
Het was heel gezellig maar onze concentratie was soms ver zoek: aan de tailleband moest ik 2 keer opnieuw beginnen: bij het openstrijken van de naden zette ik het strijkijzer te warm waardoor mijn stof wegsmolt en nadien stikte ik de onderkant al dicht, met knipjes en al i.p.v. de bovenkant.
De pijpen vielen wat breed uit dus die heb ik wat versmald maar voor de rest is dit een zeer goed patroon.
Bij de volgende broek (ik heb nog blauwe en zwarte stof) maak ik de taille wel iets breder want de rode broek zal een niet-te-hard-ademen-broek zijn.
Ik moet enkel de zoom nog afwerken en dan op zoek gaan naar een bijpassend t-shirt, bloesje of truitje!De Londenstof die ik gebruikte voor Pieter zijn tas had veel succes! Het restje stof was echter niet groot genoeg om alle fans een plezier te doen. Ik hoop dat ik morgen 2 madammen veel plezier doe met deze toilettas. Een eigen ontwerp op basis van een gekochte toilettas. Hij is vrij groot uitgevallen maar zo'n tas kan nooit groot genoeg zijn: hoe vaak is het niet proppen om alle toiletspullen erin te krijgen om dan te besluiten dat je ze toch beter over 2 tassen spreidt?Tussendoor haken we nog dapper verder aan de granny-squares. De teller staat op 46, nog 174 te gaan!

1 opmerking:

  1. Dat ziet er weer prachtig uit!
    De broek vind ik super en de stofjes van de dumplings zijn ook heel goed uitgekozen. Heb er ook nog op mijn planning staan.

    Hoe heb je de toiletzak gemaakt? Zin en tijd voor een eerste tutorial? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen